fbpx
 

Guldbryllups-podcasten gav os en ny samhørighed

Guldbryllups-podcasten gav os en ny samhørighed

Guldbrudeparret fik i gave, at de skulle fortælle om deres første møde, og om hvordan de har holdt sammen 50 år. Den samtale kom der en time lang podcast ud af, som de selv og deres børn, svigerbørn og børnebørn har lyttet til.

Lone og Trygvi for 50 år siden, da de blev gift som 20-årige i 1970.

Hvad tænkte du, da I fik gaven og skulle fortælle om jeres første møde og livet sammen?

“Det var da en alletiders gave og en meget original gave. Jeg tænkte også, at børnene ville få nogle historier, som de måske ikke vidste så meget om,” siger Lone på 71 år, der har fået optaget en podcast sammen med sin mand Trygvi i anledning af deres guldbryllup. 

Hvordan var det at forberede sig til interviewet?

“Lige først syntes jeg, det var svært at komme i gang. Men vi fik en masse spørgsmål, som vi skulle svare på, og det gjorde, at vi kom i gang, og jeg kom i tanke om en masse ting. Da Liv fra Livshistorier så kom og interviewede os, var det helt anderledes let. Liv spørger på en måde, så man føler sig fortrolig med det samme,” siger Lone. Både hun og hendes mand blev interviewet halvanden time hver.

Hvordan var det at lytte til podcasten, hvor I taler om jeres ægteskab?

“Da vi hørte podcasten sammen, opstod der en samhørighed. Jeg vil ikke sige, at vi blev nyforelskede, men hvor var det godt at høre. Vi var begge meget begejstrede, og det var virkelig en oplevelse at høre mig selv og min mand fortælle og genopleve nogle af de ting, der var lidt glemt. Jeg fik tårer i øjnene og blev rørt over at lytte til vores historie. Og så grinede jeg mange gange. Det gav et nyt nærvær mellem Trygvi og mig.
Det er en oplevelse at få lov at snakke om sit ægteskab, fordi det sætter nogle tanker i gang, som man ikke går med så tit. Det var godt at gentænke, hvordan det egentlig lige var vi mødtes, og hvordan livet har været. Vi fik sat nogle ord på noget, man ikke lige snakker om i hverdagen”.

Hvordan reagerede familien på at lytte til podcasten?

“Der var nogle af episoderne, de aldrig havde hørt noget om. Og vores barnebarn på 21 år ringede og sagde, at han var blevet helt rørt over at lytte til podcasten. Ja, faktisk sagde alle vores 3 piger, at de var blevet rørt over at høre det, vi havde sagt om vores liv sammen”. 

Kan I bruge gaven i fremtiden?
“Det er jo ikke kun en gave til min mand og mig. Vores børn synes bestemt, at podcasten med vores fortælling også er en gave til dem. Det bliver jo også godt at have podcasten, når vi ikke er her mere, så kan familien jo høre vores stemmer, og lytte til samtalen med os. Det bliver også værdifuldt for de af vores børnebørn, der endnu ikke er så store. Så kan de lytte til os, når de bliver store.

Jeg ville ønske, at vi havde en optagelse med mine forældre. Min far døde alt for tidligt i 1973 og min mor i 2014, 87 år gammel; men desværre med demens. Hvor ville det havde været rart at have deres stemmer at lytte til.

Som årene går, så bliver det svært at huske deres stemmer, og hvordan de talte. Og det er ærgerligt, for man husker personen bedre, når man hører deres stemme. Så kommer der nogle andre minder frem, end når man kun ser dem på billeder, eller det de har skrevet”. 

Har du fortalt andre om jeres guldbryllupsgave?

“Jeg har sagt til andre, hvis forældre skal have guldbryllup, at sådan en podcast skal I give jeres forældre. Der er nogle ting, som I børn måske ikke helt ved, som måske kommer frem, og som er hyggelige at høre. For podcasten er ikke kun en gave til guldbrudeparret – det er også en stor gave til børn i nuet og senere hen”.

Trygvi og Lone 50 år efter de blev gift.
Læs mere om podcastformatet AT FØLGES AD, hvor et ægtepar fortæller om et langt liv sammen.

Comments are closed.