fbpx
 

Der er mange veje gennem mit liv

Der er mange veje gennem mit liv

“Min livshistorie er en fortælling om en heltinde – og ikke historien om det sorte får, jeg også har været. Det har været en gave for mig at rejse gennem mit liv og selv vælge, hvilket perspektiv jeg ville fortælle fra,” fortæller 71-årige Anne Vinter, der fik optaget sin livshistorie og foreviget den som podcast i julen 2023.

Hvad tiltrak dig ved ideen om at få optaget din livshistorie?

“Jeg havde arbejdet på at skrive min egen livshistorie i fem år. Jeg havde gjort tre forsøg, som alle var mislykkedes. Det var for stort og uoverskueligt et projekt for mig. Da en god veninde anbefalede Livshistorier, slog jeg til”.
“Jeg havde en fornemmelse af, at jeg skulle til at få det gjort, før det måske var for sent. For jeg havde haft en blodprop. Der var en periode, hvor jeg tænkte, at jeg kunne stille træskoene hvert øjeblik, det skulle være. Så jeg kunne ikke udskyde for længe, hvis jeg skulle nå det i det her liv,” siger Anne Vinter.

Var du blevet opfordret til at fortælle din historie?

“Der var faktisk nogle stykker, der havde foreslået mig, at jeg skulle skrive min livshistorie. De mente, det var interessant, at jeg i høj grad har udlevet mine.
Min livshistorie er nok et eksempel på, at det godt kan gå en godt i livet, selvom man går uden om den slagne vej. Den var ikke noget for mig, der gik så mange andre”.

For hvis skyld lavede du livshistorien – var det mest en gave til dig selv eller dine børn?

“Det har mest været for min egen skyld, at jeg har arbejdet med min livshistorie. Jeg har fået en rejse gennem mit liv, og opdaget, at der er flere forskellige rejser gennem mit liv. Jeg kunne godt have fortalt en sørgelig livshistorie. Og jeg kunne have fortalt meget sørgeligt om de sidste svære år med min meget syge mand. Men det valgte jeg ikke at gøre. Jeg har i stedet valgt at fortælle min livshistorie fra heltindens perspektiv. For jeg ville fortælle min historie mere konstruktivt og ikke tage udgangspunkt i vreden, afmagten, fortvivlelsen. Det perspektiv har været godt for mig. I processen opdagede jeg, at der er mange veje gennem mit liv”.

Hvad fik du selv ud af at gennemgå hele dit liv?

“Det var en speciel oplevelse at fortælle om hele mit liv. Det har jeg aldrig prøvet før. Da jeg hørte podcasten og hørte mig selv fortælle, tænkte jeg: Hun er sgu da ikke så tosset. Det er sgu da et fedt liv, hun har haft. Det var rørende, og det gjorde mig glad”.

Hvem skal lytte til din livshistorie udover dig selv?

“Jeg har ladet to af mine gode venner lytte til min historie. De er begge to mennesker, som jeg har mødt sent i livet, så der er så meget, vi ikke ved om hinanden. Det har været meget dejligt at tale med dem om min livshistorie efterfølgende. Det har givet dybde og perspektiv i vores relation”.

Læs mere om hvordan du kan få optaget din egen eller dine forældres livshistorie.

Comments are closed.