Guides & spørgsmål til arbejdet med din livshistorie
Sådan kommer du selv i gang med at skrive eller fortælle din livshistorie. Her finder du gode spørgsmål, inspiration og guides til selv at kaste dig over at forevige din livshistorie.
For at få hul på at fortælle din livshistorie har du brug for gode spørgsmål
Med de helt rigtige spørgsmål får du nemt fat i minderne og kan begynde at trevle din fortid op. Når du fortæller din livshistorie, handler det om, at du skal kunne zoome helt ind og finde konkrete erindringer frem fra hukommelsens dyb. Hvor skal man begynde, når man vil fortælle om sit liv? Du kan begynde kronologisk og starte med din fødsel eller dine forældres møde. Du kan også begynde med disse 10 spørgsmål, som jeg oplever, at mange børn gerne vil have svarene på.
Så er der kærligheden – det er ofte et populært emne blandt børn og børnebørn, der gerne vil læse eller høre din historie. Her er spørgsmål om kærlighed du som ældste generation skal svare på og huske at få med i din livshistorie. Det er ofte kærlighedshistorierne, der er de mest populære anekdoter blandt lytterne.
Få motivationen på plads når du vil fortælle din livshistorie
Nogle ældre oplever, at de er i tvivl om, der overhovedet er nogen, der vil høre deres historie. De spørger sig selv, om deres historie kan gøre gavn for de yngre i familien. Hvis du har disse overvejelser, så spørg dig selv, om du gerne ville have dine forældres livshistorie? Hvordan ville det være for dig, hvis du kunne sætte dig i din gode stol og lytte til din fars stemme? Så kunne du høre ham fortælle om hele sit liv. Måske kender du allerede dine forældres historie – eller gør du? Du kan jo lige teste dig selv med denne lille quiz, som jeg har kaldt: Test – hvor godt du kender din fars livshistorie.
Guide til at fortælle din egen livshistorie
Her får du en lille syvpunktsguide, som du kan følge, hvis du selv vil fortælle din livshistorie. Men det vigtigste er nok at sætte tid af til projektet og skabe en struktur, så du får skrevet hver dag. Samtidig skal du sikre dig, at du skriver på en måde, så det rent faktisk bliver interessant at læse for dine børn, børnebørn og venner. Du kan med fordel lave et lille interview med et par af dine nærmeste og spørge dem, hvad de egentlig gerne vil høre om dit liv.
Link til guide: Sådan kommer du selv i gang med at fortælle din livshistorie.
Gå i arkivet og find inspiration til din livshistorie
Kender du det, at man pludselig ikke kan huske, hvad ens morfars slagterforretning hed? Den lå i Frederikssund på Jernbanegade nummer 28. Og jeg ville egentlig også gerne vide, hvordan min mormor så ud, da hun var ung? Ligner jeg hende?
Min mormor og morfar er døde, og det kan være svært lige at finde svar på sådanne spørgsmål. Men jeg har et tip til dig, hvis du går og tumler med lignende spørgsmål.
Kender du arkiv.dk? Det er nok det mest vidunderlige sted på hele internettet. Her har folk fra 580 af landets lokalhistoriske arkiver gået sammen og lavet en enorm database med gamle billeder. Og med lidt snilde kan du måske finde et foto af din mor, mormor, far, farfar eller din morfars slagterforretning.
Ja, min morfars slagterforretning hed MAD. Hvor sejt er det lige? Min morfar og mormor var vildt moderne og nej, hvor jeg savner dem, når jeg ser på dette billede.
Nyhedsbrev
Seneste indlæg
Ring til Liv Mygind og hør nærmere
Få en snak om, hvad du ønsker at gemme som lydminde, og hvordan vi kan fortælle din historie.
Telefon: 30919261